Key Largo z browaru Raduga
Key Largo z browaru Raduga
Key Largo to któreś już z kolei piwo z browaru Raduga. Ociągałem się z degustacją, bo chciałem zamieszczać degustacje w miarę chronologicznie (wyjątkiem miały być tylko Metropolis i Nosferatu, które zamieściłem w odwrotnej kolejności), a nie mogę od dłuższego czasu znaleźć Lost Weekend, które już próbowałem, ale notatek za bardzo nie zrobiłem i z pamięci już nic ciekawego nie napiszę. Po drodze umknęło mi jeszcze Lost City, które od ponad miesiąca czeka na swoją kolej i ostatecznie stwierdziłem, że nie będę bez sensu czekał, aż ze wszystkich piw mi chmiele wywietrzeją i zdegustuję to, na co mam ochotę. A ochota przyszła na stout owsiany.
Ciekawe w Key Largo jest to, że zostało uwarzone z dodatkiem cynamonu. Bardzo lubię tę przyprawę i byłem dość entuzjastycznie nastawiony do tego piwa. Opinie w Internecie były co prawda mieszane i jednym smakowało, inni narzekali na zbyt intensywny smak i aromat cynamonu. Ciekawiło mnie, czy mi Key Largo podejdzie i w końcu wyłowiłem butelkę z czeluści lodówki.
Wygląd. Barwa ciemnobrunatna, niemal czarna, z rubinowymi przebłyskami. Piana beżowa, bujna i średnio trwała, po pierwszym nalaniu średniopęcherzykowa i dziurawiąca się, po drugim jednak znacznie drobniejsza i gęstsza. Przyzwoity lacing. Na dnie butelki niewielka warstewka nieapetycznych farfocli.
Aromat. Z butelki aromat płatków owsianych, lekko słodkawy. Ze szkła bardziej złożony: karmel, bardzo delikatna nutka cynamonu, kakao, zbożowość, chlebowość. Na sam koniec delikatny aromat porto.
Smak. Przede wszystkim paloność, ale nie oszałamiająco mocna. Słodowa podbudowa i kwaskowatość od ciemnych słodów są ładnie zbalansowane. Cynamon ledwo wyczuwalny.
Goryczka. Niska, palona i nieco kawowa. Dość krótka, ale pod koniec degustacji zaczynała nieco zalegać.
Odczucie w ustach. Wysycenie niskie w stronę średniego, przyjemne. Półpełne, półwytrawne, gładkie.
Ogólne wrażenie. Solidny stout owsiany, ale zdecydowanie nie wybitny, bez efektu wow. Z całą pewnością najsłabsze piwo z Radugi, jakie miałem do tej pory okazję degustować.
Key Largo (Raduga)
Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, słód pszeniczny, cynamon, chmiele: Magnum, East Kent Goldings, drożdże S-04