Porter Leżakowany 9 Miesięcy, Jabłonowo
Porter Leżakowany 9 Miesięcy, Jabłonowo
Pamiętacie Porter Podbity Śliwką? To było, jak niesie wieść gminna, piwo zrobione z doskoku, pod wpływem szału związanego z Imperium Prunum, na bazie już gotowego piwa bazowego. A tym piwem bazowym był leżakowany całe 9 miesięcy porter imperialny. I właśnie jego mam dziś zamiar spróbować.
Wygląd. Bardzo ciemnobrunatne ze stosunkowo bujną beżową pianką, dość trwałą, gęstą i ślicznie oblepiającą szkło. Jedno z najlepiej wyglądających piw, jakich próbowałem.
Aromat. Dość słodki. Miesza się tu kakao, karmel i likier wiśniowy. Czuć to długie leżakowanie. Czuć też leciuteńką zbożotekturę, ale na szczęście daleko w tle, za innymi, znacznie intensywniejszymi zapachami.
Smak. O ludzie, ależ tu fajnie czuć wiek piwa! Suszone wiśnie wręcz szturmują usta i wdzierają się od tyłu ponownie do nosa. Kwaśność od ciemnego słodu jest na umiarkowanym, ale wyczuwalnym poziomie, dobrze kontrastującym z gęstą czekoladą, stanowiącą trzon smaku i faktury piwa. Wszystko wieńczy delikatna i zwiewna, ale wystarczająco mocna, by była w oczywisty sposób wyczuwalna, palona goryczka przypominająca mocną kawę. Alkohol jest ładnie schowany: leciutko rozgrzewa, ale nie piecze. Mocy piwa w zasadzie trzeba się domyślać.
Odczucie w ustach. Pełne, gęste, wysycone co najwyżej średnio.
Ogólne wrażenie. Świetne piwo. Naprawdę, po browarze Jabłonowo nie spodziewałbym się takiego majstersztyku, ale jakaż to przyjemna niespodzianka! Intensywny i bogaty smak, wspaniała deserowa ciężkość i gęstość, świetny wygląd — po prostu palce lizać. Do tego to jedno z niewielu mocnych piw, które są w dzisiejszych czasach sprzedawane niedoleżakowane. Tutaj czuć solidne leżakowanie i zastanawiam się, czy jest sens dodatkowo to piwo leżakować. Ono może być już u szczytu swojej formy. Przekonam się jak spróbuję wersji wyleżakowanej za rok. Za te 8 złotych mogłem sobie pozwolić na drugą butelkę, a co!
Porter Leżakowany 9 Miesięcy (Jabłonowo)
Skład: woda, słody jęczmienne (monachijski, pilzneński, wiedeński, karmelowy), słód żytni palony, cukier, chmiele (Aurora, Sybilla), drożdże
Ekstrakt: 24°P
Alkohol: 9,9%