Double IPA Cieszyńskie z Browaru Zamkowego Cieszyn
Double IPA Cieszyńskie z Browaru Zamkowego Cieszyn
Słyszałem o tym piwie mało pochlebne opinie. Podobno jest mocno alkoholowe, a charakteru chmielowego w nim zdecydowanie za mało. Na pewno wyjątkowo długi termin przydatności do spożycia nie świadczy za dobrze o tym piwie (ponad rok!). Ale z Cieszyna wyszły też całkiem udane piwa, więc w sumie czemu miałbym nie spróbować podwójnego IPA?
Wygląd. Jasnobursztynowe, delikatnie zamglone. Piana barwy kremowej, droba i zwarta, wysoka na jeden palec. Średnio trwała. Znośny lacing.
Aromat. Wątły, lekko tekturowy i alkoholowy. Po jakimś czasie zaczyna dochodzić też delikatny aromat miodu.
Smak. Dość wytrawne. Alkohol dość wyraźnie wyczuwalny, zarówno w pieczeniu, jak i w grzaniu w przełyku. Trochę ciasteczkowych nut słodu, ale nic poza tym.
Goryczka. Niska, alkoholowa.
Odczucie w ustach. Niskie wysycenie, pełnia średnia. Strasznie cienkie jak na double IPA.
Ogólne wrażenie. No dobra, jednak coś w tych złych opiniach jest. Może piwo jest już drugiej świeżości, bo tektura i miód wskazywałyby właśnie na zaawansowany wiek trunku. Chmielu nie czuć w ogóle (może mało sypnęli, a może zwietrzał), alkohol nieprzyjemnie pali, do tego zupełnie brakuje tu ciała. Rzadko mi się to zdarza, ale ostatecznie wylałem to piwo. Naprawdę nie ma się co mordować. Fuj.
Double IPA Cieszyńskie (Browar Zamkowy Cieszyn)
Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, cukier, chmiel